Vés al contingut
1

El tractament terciari de l'aigua; la gran obra pendent de l'EDAR de l'Alt Maresme

 

 

El sistema de sanejament, gestionat pel Consell Comarcal del Maresme, està constituït per una Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) que disposa d'un tractament biològic de biomassa sobre suport fix, amb eliminació de nitrogen. Una xarxa de col·lectors recull les aigües residuals dels municipis de Calella, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda i Santa Susanna i les porta fins a l'EDAR. Aquesta xarxa presenta dotze estacions de bombament l'estació compta amb 30 quilòmetres de canonades, 12 estacions de bombament i fa un tractament biològic de les aigües però no el tractament terciari. Tracta les aigües equivalents a 245.000 habitants amb un cabal de 54.000 m3/dia.


 

L'obra fa un primer tractament de separar els sòlids de les aigües brutes, i un tractament secundari amb biofiltres, però no fa el tractament terciari que permetria eliminar tots els contaminants, i vessar les aigües a les lleres dels rius o rieres i seria possible la seva reutilització. Aquesta situació tant necessària, no es du a terme a l'EDAR situada al Montpalau.

L'any 2010 el Govern de la Generalitat ja va aparcar el projecte del tractament terciari a la depuradora. El motiu que va donar era la falta de finançament per assumir els tres milions d'euros que costava l'actuació.

 

 

També va quedar pendent les obres d'un centre d'interpretació i la integració paisatgística

Les obres eren previstes inicialment dins el forat de l'antiga pedrera de Montpalau i el centre d'interpretació de la depuradora havia de mostrar als visitants el cicle de l'aigua. En total, una inversió d'uns 9 milions d'euros més. El total de diners pendents per invertir, el 2010, va ser de 12M€.


 

En aquell moment, l'equip de govern de Pineda ja es va mostrar decebut amb la retallada, però va destacar la importància que l'EDAR entrés en funcionament el més aviat possible.

Sorprenentment, a inicis de 2010 l'Agència Catalana de l'Aigua va iniciar els tràmits per adjudicar les obres per fer el terciari a l'empresa Copisa, que és la mateixa que va fer les obres. En aquell moment només es preveia fer el tractament al 10% de l'aigua tractada, però era el primer pas.

 

1
Foto. Pep Basart


 

Els ajuntaments de Pineda i Tordera van tornar a demanar el 2021 que l'EDAR faci el tractament terciari

L'alcalde de Pineda, Xavier Amor, ja va demanar el 2021 a la Generalitat que es pugui finalitzar el tractament terciari de les aigües. També va demanar millorar la imatge de la Depuradora i crear una aula de natura tal i com detallava el projecte inicial. El projecte preveia que es pugui retornar l'aigua tractada a la Tordera per recarregar l'aqüífer. Les canonades passarien resseguint el traçat de l'autopista C32.

El projecte podria tenir el suport del Fons NGEU, un instrument aprovat pel Consell Europeu amb la finalitat de contribuir a la reconstrucció de la Unió Europea, reparant els efectes econòmics, socials i sanitaris de la pandèmia de la COVID-19, i per impulsar la transició ecològica i digital dels països de la Unió Europea.


 

El Maresme demana a l'ACA poder utilitzar aigua regenerada per al reg de parcs i la neteja de carrers

El Maresme vol deixar de llençar l'aigua depurada al mar i donar-li una "segona vida" a l'aigua residual que arriba a la depuradora, un cop tractada adequadament. Des de fa quatre anys, el Consell Comarcal del Maresme (CCM) i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) treballen per fer arribar la regeneració a la comarca i ja està en marxa una planta pilot que permet diversos reaprofitaments. Aquí l'aigua depurada passa per tres noves fases de filtratge i de les analítiques se'n desprèn que es podria destinar a usos urbans, agrícoles, industrials i mediambientals. Ara l'ens comarcal ha demanat autorització a l'ACA per poder posar a disposició dels ajuntaments fins a 220 metres cúbics diaris per a la neteja de carrers i el reg de parcs i jardins.

 

1
Fotos. EDAR de Mataró

 

1

 

1