Vés al contingut
1

Pineda s’adhereix a la campanya «No el deixis caure al pou del suïcidi»

 

 

El Departament de Salut de la Generalitat promou una acció conjunta per a la prevenció del suïcidi a prop 90 municipis. L’objectiu és conscienciar del risc que suposa la ideació suïcida, que ha crescut un 40% durant els darrers cinc anys en la Regió Sanitària Girona. També es farà a Calella, Malgrat i Blanes entre altres poblacions. Salut ha instal·lat temporalment uns vinils a prop de 90 punts de Catalunya. El vinil té forma rodona i negre, simulant la forma del forat d’un pou, i la frase «si coneixes algú a punt de caure en el pou del suïcidi, escolta’l i demana ajuda al 061». A Pineda s'ha instal·lat just davant del pati de Can Comas, al carrer de la Vila.


 

A la Regió Sanitària Girona, de la qual forma part Pineda, hi ha hagut un increment dels episodis d’ideació suïcida del 40% en cinc anys. A nivell de Catalunya, aquests episodis han crescut un 16% en adults durant el darrer any. En concret, el passat 2023 van arribar als 1.904 en homes d’entre 26 i 64 anys.


 

L’alcalde Xavier Amor ha dit que, «la plaça davant de l’Ajuntament és una zona important de pas per sensibilitzar i alertar sobre aquesta situació», i ha afegit que és important «avisar a la gent per a que escolti a qui ho passa malament, que serà la millor aportació que els podrem fer». L’objectiu és evitar la banalització d’aquestes situacions i conscienciar per a que la persona susceptible de desenvolupar conducta suïcida rebi acompanyament i suport del seu entorn.


 

Més de 21.000 consultes al 061 en relació al suïcidi

D’altra banda, el 20 de juny de 2022 el Departament de Salut va posar en marxa la Taula de Prevenció del Suïcidi a través del telèfon 061/Salut Respon, del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Des d’aleshores i fins el desembre de 2023, ha rebut un total de 21.392 consultes. La franja d’edat que més ha utilitzar aquest servei són persones d’entre 41 i 65 anys, seguides de les de 26 a 40 anys, i les de 18 a 25 anys.

Els professionals especialistes de psiquiatria, psicologia i infermeria d’aquesta Taula han activat el recurs de l’ambulància i d’altres cossos d’emergències quan ha estat necessari per risc imminent de suïcidi i, en d’altres casos, s’ha facilitat la continuïtat assistencial amb la vinculació a la xarxa de salut.