Vés al contingut
1

Les obres del nou CAP de Pineda acabaran a finals d'any i el quart trimestre de 2025 entrarà en funcionament

 

Escolta AQUÍ l'entrevista a Jaume Heredia i Sílvia Biosca


 

Les obres avancen al nou Centre d'Atenció Primària al carrer Tribala. El gerent de la Regió Sanitària de Girona, Jaume Heredia, ha fet avui una visita d'obres i ha explicat que el nou CAP serà més gran que l'actual amb més consultes, àrea de pediatria i un accés independent pel SEM, Servei d'Emergències Mèdiques. L'obra va a càrrec de la Generalitat de Catalunya a uns terrenys cedits per l'Ajuntament de Pineda al carrer Tribala.

 

El nou edifici entrarà en funcionament, segons Salut, "el quart trimestre de 2025" i "incorporarà una base del SEM amb accés propi i diferenciat i capacitat per a dues ambulàncies". Serà més gran i sumarà 2500m2 a l'edifici de l'antic ambulatori del C/ Tarragona, que mantindrà serveis sanitaris. Al nou edifici es farà tota l'activitat ambulatòria d'Atenció Primària i també l'Atenció Continuada, segons ha explicat el gerent de la Regió Sanitària de Girona. Pel que fa a l'actual edifici del C/ Tarragona, ara s'estan definint quins serveis de salut acollirà. Ha dit que «ara hi ha nous serveis que tindran més espai, com per exemple, referents de benestar, odontologia, rehabilitació, psicologia o nutricionistes».

 

El cost de l'edifici és de 5M€ i al soterrani també tindrà llum natural. Té una alçada de 10’60 metres i ocuparà 2.542,85 m2 dividits en tres plantes: una soterrada, una planta baixa i una superior.  Segons el projecte, «es vol reduir al mínim els desplaçaments verticals per millorar els accessos de les persones amb mobilitat reduïda i facilitar feina dels professionals sanitaris».

 

A la visita també hi ha participat la primera Tinent d'Alcalde, Sílvia Biosca, la nova directora de l'ABS Pineda, Marta Márquez, i el regidor de Salut, Santiago Macip.

 

El govern municipal demana que al nou CAP s'ofereixin Urgències amb un CUAP, i es descongestioni l'Hospital de Calella

La primera Tinent d'Alcalde, Sílvia Biosca, ha dit que «estan satisfets que es compleixi el calendari, i que pugui entrar en funcionament l'estiu de 2025». També ha destacat que l'actual edifici del carrer Tarragona mantindrà usos sanitaris, segons l'anunci que s'ha fet avui.

Sílvia Biosca ha dit que des de l'Ajuntament reclamen que Pineda pugui disposar d'un CUAP, que són centres d'urgències d'atenció primària que permeten resoldre problemes de salut urgents de baixa i mitjana complexitat, i també fer resultats d'analítiques i radiografies.

 

1

 



 

Com serà el nou CAP de Pineda de Mar

 

El nou centre comptarà amb 29 consultes assistencials de medicina general, pediatria, infermeria, llevadora, odontologia i d’altres d’ús polivalent.

L’edifici s’estructurarà en una planta semisoterrani, una planta baixa i un primer pis i les dependències s’articularan al voltant d’un pati interior el qual aportarà lluminositat i ventilació, sobretot a la planta soterrani. L’activitat assistencial es concentrarà a la primera planta, on hi haurà el gruix de les consultes de medicina general i infermeria, així com també odontologia i consultes d’ús polivalent.


A la planta baixa s’hi ubicarà l’entrada principal amb el vestíbul i l’àrea d’atenció ciutadania, la pediatria i l’atenció no programada i urgent (quatre sales de tractament i quatre boxs d’extraccions). Al soterrani hi haurà la consulta de tocoginecologia i llevadora, l’aula d’educació sanitària per activitats comunitàries i la base del SEM, que tindrà un accés independent. També al soterrani s’hi trobaran les àrees del personal amb sales de treball, despatxos, vestidors, dormitoris de guàrdia i magatzems.

El nou CAP s’edifica seguint el projecte arquitectònic dissenyat per Casa Solo Arquitectes, guanyadors del concurs d’idees. Consistirà en una edificació compacta, de color blanc, amb uns buits ceràmics a la façana que busca recuperar la tradició de les edificacions costaneres. A la façana s’hi ubicarà un gran porxo de punta a punta, i en un dels extrems donarà cabuda a la base del SEM. En total, el centre sanitari tindrà una superfície construïda de 2.500 metres quadrats.

 


Un CAP més sostenible

Per altra banda, el nou CAP incorporarà aspectes de sostenibilitat ambiental amb un disseny bioclimàtic que permetrà reduir la demanda energètica gràcies a la pròpia geometria del disseny de l’edificació. A més, el projecte inclou la instal·lació d’un sistema solar fotovoltaic format per panells solars situats sobre la coberta que potenciaran l’autoconsum energètic de les instal·lacions.

L’actual CAP de Pineda es va construir a mitjans dels anys 80 i és dels més antics de Catalunya. Forma part de l’àrea bàsica de salut (ABS) de Pineda, gestionada per l’Institut Català de la Salut, i que està formada pels municipis de Pineda i Santa Susanna. L’ABS compta amb un CAP, el de Pineda i dos consultoris locals: un al barri del Poblenou de Pineda i l’altre a Santa Susanna. En el conjunt dels tres centres s’atén una població de més de 32.000 persones, de les quals unes 20.000 tenen assignat el CAP de Pineda. Durant el 2023, el centre va realitzar-hi més de 90.000 visites presencials.

El nou CAP ha estat dimensionat d’acord amb les previsions de creixement de la població, així com també la càrrega poblacional que es produeix durant l’estiu. A més, l’evolució de les plantilles de professionals i la incorporació de nous perfils fa necessari disposar d’instal·lacions més àmplies i dotades d’acord amb aquest augment dels treballadors.

 

1

 

1


 



1